Home » Jugendstil in Kampen

Jugendstil in Kampen

by ronald

In de architectuur en toegepaste kunst brak omstreeks 1900 definitief een nieuwe stijl door: de Art Nouveau, ook wel Jugendstil of Nieuwe Kunst genoemd. Het was een reactie op de gewoonte in de voorgaande eeuw om terug te grijpen op stijlen uit het verleden, zoals de gotiek, de renaissance of de barok.

Kunstenaars, vormgevers en architecten gingen actief op zoek naar nieuwe inspiratiebronnen die op de toekomst gericht waren in plaats van op het verleden.

De stijl straalde daardoor optimisme en levenslust uit. De natuur vormde een belangrijke inspiratiebron, vooral de vormen en kleuren uit de planten- en dierenwereld.

Dit is nog allemaal goed te zien aan de buitenkant van een aantal panden in de gemeente Kampen.
Hieronder vind je een route met bijbehorende afbeeldingen die je langs de meeste locatie’s van de Jugendstil panden in Kampen voert.

Deze route is tot stand gekomen naar aanleiding van de Buitententoonstelling Kampen Nieuwe Stijl. Een mooie samenwerking tussen kunsthistoricus Geraart Westerink, het Stadsarchief Kampen en afbeeldingen van Fotografie Ronald en het SNS Historisch Centrum.  Deze foto’s zijn gemaakt tijdens een middagwandeling met Geraart,  die alle locatie’s en bijbehorende details wist te vertellen.