Home » Schokland

Schokland

by ronald

Schokland, een voormalig eiland in de vroegere Zuiderzee, ligt sinds de inpoldering van de Noordoostpolder op het droge. Het is een bijzondere plek vol fraaie flora, fauna, cultuur en historie.
Schokland was vroeger opgedeeld in een noordelijk deel (Emmeloord) en een zuidelijk deel (Ens)
Op het zuidelijke deel Ens lagen twee woonterpen: Middelbuurt en het kleinere De Zuidert, hier staat nog een oude replica van een Schokkerwoning. In Middelbuurt ligt thans het Museum Schokland met de Enserkerk.

In 1859 op bevel van koning Willem III het gehele eiland ontruimd. Reden voor de ontruiming was landafslag en de armoede; de visserij was vanaf het begin van de 19e eeuw nauwelijks levensvatbaar en Schokland was de armste gemeente van Nederland.
Hoewel een ruime meerderheid van de eilandbevolking katholiek was, evacueerde maar een klein deel van de inwoners naar het katholieke Volendam. Het merendeel verhuisde naar Vollenhove en naar het dorp Brunnepe bij Kampen, waar de Schokkerbuurt gebouwd werd. Een deel van deze Schokkerbuurt is nagebouwd in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

In het noorden ligt de voormalige haven Emmeloord. Hier staan ook nog enkele huisjes genaamd de ‘Misthoorn’ en het ‘Misthoornhuisje’. Verder vindt je in het noordelijk deel nog een gesteentetuin waar een aantal zwerfkeien te zien zijn, die door de gletsjers van de voorlaatste ijstijd in de Noordoostpolder zijn achtergelaten.